Uzman doktorlarımız sizi bekliyor! Tedavinize hemen başlayalım!

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi dişlerin bağlı olduğu diş köklerini ya da dişlerin alt kısımlarını büyük oranda açığa çıkmasına, açığa çıkmanın nedeni ise diş etinin çekilmesinin olduğu tıbbi rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık nedeniyle hastaların dişleriyle diş etleri arasında cepler adı veren boş kesecikler oluşur. Oluşan bu boş bölge de bir çok bakteri ve mikrop tutunarak farklı sağlık sorunlarına yol açabilirler.

Diş Eti Çekilmesi tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Diş eti çekilmesinin cerrahi olarak tedavisi nasıl yapılır?

Diş eti cerrahisi: ya greftleme (dişeti nakli) adı verilen yöntemle hastanın damağından alınan greft parçası, diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanarak yapılır. Ya da çekilen dişetine komşu sağlam dokunun bu bölgeyi örtecek şekilde kaydırılmasıyla yapılır.

Diş eti cerrahisi işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş eti cerrahisi lokal anestezi altında yapılır, dolayısıyla işlem sırasında ağrısızdır, sonrasında ise bir ağrı kesici yeterli olur. Damak mukozasından dişeti nakli (dişeti grefti) yapıldığında damak içerisinde açık yara kalabilir. Açık yara bölgesine herhangi bir şey değdiğinde 3-4 gün boyunca rahatsızlık verebilir. Ancak operasyon öncesinde hazırlanan plaklar, işlem sonrasında damak kısmına yerleştirillirse bu süreç daha rahat geçmektedir.

Diş eti çekilmesinde kullanılan yapay greftler başarılı mıdır?

Diş eti çekilme bölgesini kapatmak için yapay olarak geliştirilmiş greftler kullanılabilir. Burada önemli olan teşhisin doğru konulmasıdır. Yapay greftin kullanılacağı yerler olduğu gibi kullanımının sınırlı olduğu yerler de vardır. Fakat çoğu zaman hastanın kendi dokusu daha iyi sonuç verir.

Image

Diş eti çekilmesi rahatsızlığı nedeniyle hastaların dişleriyle diş etleri arasında cepler adı veren boş kesecikler oluşur. Oluşan bu boş bölge de bir çok bakteri ve mikrop tutunarak farklı sağlık sorunlarına yol açabilirler. Örnek vermek gerekirse ağız kokusu, diş kaybı, enfeksiyon ve benzeri hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Diş eti çekilmesini tam anlamıyla kavrayabilmek için öncelikle diş etinin ne olduğunu ve fonksiyonel özelliklerini bilmemiz gerekir. Diş eti ya da gingiva dişleri boyun denilen kısımdan çevreleyerek dişin ağız içerisinde bir kısmının gömülü bulunmasını sağlayan pembe veya kırmızı dokuya verilen addır. Diş etleri çene kemiğine yapışık vaziyette bulunurlar. Kan damarları bakımından zengindirler. Diş etleri diş köklerini sararak onları korurlar.Diş etinin ne olduğunu az çok kavradığımıza göre Diş Eti Çekilmesi Nedir bunu açıklayalım. Diş eti çekilmesi bir çok nedene bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Günümüzde çok sık rastlanılan bu rahatsızlık, yediden yetmişe herkeste görülebilir. Diş eti çekilmesi görülen hastalar genel olarak hastalık ilerlemeden bunun farkına varamazlar. Diş eti çekilmesi çok sinsi bir hastalık türüdür. Hasta ağızında ki erimeyi fark edemeden alışmış olur ve erime yavaş yavaş ilerleme kaydeder. Bu yüzden eğer diş eti çekilmesinden şüpheleniyorsanız hemen bir diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesinin Tedavi Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Diş eti çekilmesinin tedavisi nedenlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle hastaların ne tür bir tedavi görecekleri hakkında kesin bir bilgi veremiyoruz.İki farklı şekilde ele alalım. Şayet diş eti çekilmesi daha yeni görülen bir hastaya uygulanacak olan tedavi şu şekildedir:Hasta muayeneye girer karar alınır ve tedavi işlemleri için onay alınır. Bunun akıbetinde diş eti çekilmesi görülen yerde oluşan cepler ve çevresi detaylı bir temizleme işlemine girer. Diş etinin dişe bağlı olması gereken kısmında biriken plak ve tartar düzgün ve dikkatli bir şekilde çıkartılır. Diş kökünün diş etine bağlanacağı kısımda bakteri üremesini ya da bakteri görülmesini engellemek amacıyla diş eti düzgünleştirilir. Hekiminiz gerekli görürse bu alanda oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için antibiyotik tedavisi yazabilir.Şayet hastanın diş eti çekilmesi ilerlemiş haldeyse şu şekilde bir tedavi uygulanır:Diş eti çekilmesi hastada ciddi miktarda ilermiş ve ceplerde biriken plak ve tartarlar derinlemesine temizle ile geçmeyecek vaziyette ise diş eti çekilmesine neden olan sorun bulunur ve bunun için diş eti ameliyatı gerçekleştirilebilir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis büyük önem arz etmekte. Zira hafif bir diş eti çekilmesi vakasında diş hekimleri tarafından hızlıca müdahale edilebiliyorken, ileri düzet diş eti çekilmesi vakasında cerrahi bir operasyon ve uzman bir tedavi süreci gerektiriyor.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Başlıca belirtisi hassasiyettir. Dişlerde oluşan bu hassasiyetin devamında:

Diş etlerine uygulanan en ufak basınçta ( yemek yerken, ekmek gibi yumuşak katı gıda tüketiminde ve benzeri ) kanama görülmesi

Diş fırçalama esnasında ve sonrasında kanama görülmesi.

Sert yiyecekler yerken kanama görülmesi.

Dişlerin normalden uzun gözükmesi.

Dil etlerinde kızarıklık ya da şişkinlik görünmesi.

Diş etlerinin diş köklerini belirgin hale getirmesi.

Başlıca diğer belirtileridir.

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Periodontal hastalıklar.

Genetik etkenler.

Dişlerin yanlış ve sert şekilde fırçalanması.

Yetersiz, disiplinsiz ağız ve diş sağlığı bakımı.

Hormonal değişiklikler.

Tütün ve tütünden üretilen ürünleri kullanmak.

Diş sıkmak. Dişlere baskı uygulamak.

Dişleri gıcırdarmak.

Dudak ya da dile piercing denilen demir takı ürünleri takmak.

Diş eti çekilmesinin yaygın olarak görülen nedenleridir.

Diş eti çekilmesi ilerler mi?

Diş eti çekilmesi kontrol altına alınmadığı zaman ilerleyebilir.

Diş eti çekilmesinde tedavi yolları nelerdir?

Diş eti çekilmesi sonucunda oluşan probleme ve çekilme miktarına bağlı olarak tedavi prosedürü değişir. Diş-kök yüzeyinde çürük varsa; bunun tedavisi (dolgu, kanal, kaplama) yapılır. Dişte sıcak soğuk hassasiyeti şikayeti varsa hassasiyet giderici ajanlarla ona yönelik tedavi uygulanır. Ya da eksik dişeti dokusu cerrahi olarak dişeti greftiyle tamamlanır.