Uzman doktorlarımız sizi bekliyor! Tedavinize hemen başlayalım!

Diş Çekimi

Diş Çekimi

Diş Çekimi

Diş çekimi, diş hekimleri tarafından baş vurulan son çaredir. Teknoloji ve bilim gün geçtikçe ilerlemektedir. Diş hekimliği de buna bağlı olarak gelişme gösterir. Diş hekimliğinin birinci amacı ağızda bulunan dişin sağlıklı şekle getirilmesidir. Çeşitli yeni teknoloji tedavilerle diş temizlenebilir, çürükse dolgu gibi bir çok tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.

Diş çekimi, tedavisi mümkün olmayan dişler için uygulanan bir tedavidir. Diş çekimi dişlerin çene kemiğine bağlı, soket dediğimiz bölgeden ağrı, sızı ve acı gibi problemleri hastanın hissetmemesini sağlayarak söküm işlemidir. Hastanın dişi ya da dişlerini çekerken genel olarak lokal anestezi kullanılır. Hasta eğer çok fazla korkuyor ve işlemler sırasında rahat olamayacağını beyan ediyorsa genel anestezi de hekimlerin inisiyatifine bağlı olarak tedavi için kullanılabilir. Diş çekimi iki farklı dala ayrılır birincisi açık diş çekimidir. Bu diş çekimi aslında bildiğimiz ağızımızda yer alan, gözüken, çiğneme gibi bir çok fonksiyonu olan dişlere uygulanır. Dişlerin fonksiyonunu kaybetmiş olması hasebiyle tedavi edilemiyorsa çekilir. İkinci dalı ise gömülü diş çekimidir. Ağız içerinde yer alamayan, dişetini aşamayan dişler dişetinin altında bir çok soruna sebebiyet verebilir. Örnek olarak 20 yaş dişleri yani akıl dişleri verilebilir. Bu dişler hastanın ağızında sağlıklı olan dişlere baskı kurarak şekil bozukluğuna, ağrıya ya da daha kötüsü diş ve kemik enfeksiyonlarına sebebiyet verir. Detaylı olarak sitemizde yer alan 20 Yaş Dişleri – Akıl Dişleri makalesini okuyabilirsiniz. Gömülü diş çekimi dişetinin açılarak dişlerin soketlerden yani çene kemiğinden ayrılma işlemidir.

 

Diş Çekimi İçin Hangi Diş Hekimliğine Başvuru Yapılır?

Diş çekimi ve gömülü diş çekim hekimliği için, ağız, diş ve çene cerrahisine başvurmanız gerekmektedir. Diş çekimi ile alakalı tedaviler bu cerrahi bilim dalında gerçekleştirilir.

Diş Çekimi Ağrılı Bir Tedavi Mi – Lokal ya da Genel Anestezi Şart Mı?

Anesteziye girseniz bile tedavi sonrası az da olsa ağrı hissetmeniz muhtemel olacaktır. Bu ağrılar hekiminizin yazacağı ilaçlar ( ağrı kesici ve benzeri ) sayesinde hızlıca diner. Bir kaç güne kalmaz ağrılarınız tamamen geçer. Diş çekimi ya da gömülü diş çekiminde anestezi şarttır. Zira tedavi cerrahi bir bölüm olan ağız, diş ve çene cerrahisi tarafından gerçekleştirilir. Her cerrahi tedavide olduğu gibi diş çekiminde de tedavi süresi boyunca anestezi hastalara şart koşulur. Anestezi altına girmek istemeyen hastalar için şunu söylemek gerekiyor, en ufak vereceğiniz tepki ağız ve diş sağlığınızı, gömülü diş çekimlerinde ekstra çene kemiği sağlınızı tehlikeye atarsınız.

Diş Nasıl Çekilir ?

Diş çekimi her ne kadar cerrahi bir işlem olsa da çok kolaydır. Hasta diş hekimine başvurduktan sonra hakim tarafından muayene edilir ve kesin teşhis konulur. Bunun ardından ağız ve dişlerin dokusal olarak durumuna kemik sağlığına bakılır gerekli görülür ise röntgen ve benzeri işlemler de tedavi sürecine dahil olur. Her şey tamamlandıktan sonra genel olarak hasta lokal anesteziye alınır ve hekimlerin diş muayenesi için kullandıkları özel koltuklarda cerrahi işlem başla. Öncelikle bölge uyuşturulduktan sonra elevatör adı verilen bir aletle diş ya da dişler gevşetilir. Diş hekimleri için özel olarak geliştirilen davye sayesinde diş hekimi kısa bir süre içerinde dişi çekerek tedavi sonlandırılır. Gerekli görülürse hastaya kemik şekillendirme tedavisi de uygulanabilmektedir.

Diş Çekimi Sonrası Şişlik Olur Mu?

Hastalar tarafından en çok merak edilen konulardan biriside şişlik olur mu olursa ne kadar sürede geçer sorularıdır. Diş çekiminin ardından şişlik oluşması muhtemeldir. Şişlik eğer çok büyük değilse bu normaldir hatta iyileşme için faydalıdır da. Şişlik boyutu hastanın yanağında oluşan ödeme göre değişir. Bazı durumlarda 2 4saat soğuk şok tedavisi uygulanması gerekebilir. Kısa bir süre içerisinde de geçecektir.

Diş çekiminden sonra nelere dikkat edilmeli? Dr. Dt. Hamiyet Ünsal

Diş çekimimden sonra oluşan boş bölge dil ile oynanmamalı, yaralı bölgede oluşan kan emilerek tükürülmemeli.
Çekimden sonra hemen bir şey yenmemeli en az iki saat beklenmelidir.
Diş hekiminin yaranın üzerine koymuş olduğu tampon hemen atılmamalı en az 25 -30 dakika boş kalan bölge üzerinde tutulmalı.
Image