Uzman doktorlarımız sizi bekliyor! Tedavinize hemen başlayalım!

Diş Protezleri

Diş Protezleri

Diş Protezleri

Protez, eksilen ya da kaybedilmiş dişlerin yerine yapay dişlerle tedavi edilmesini sağlayan tıp alanının genel adıdır. Bir çok protez çeşidi vardır. Eksik dişlerin sayısı, konumu ve ağız yapısına bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri kullanılarak sağlığınıza tekrar kavuşmanız mümkün.

Tedavisi uygulanabilecek protez türleri; kron – köprü yani kaplama tedavisi gibi sabit türde tedaviler ya da hareketli takma – çıkarma – damak da protez tedavisinin türlerindendir. Gerçek dişlere en çok benzeyen protez tedavisi implant yani titanyum vida destekli protez tedavisidir. Kaybedilen her diş sağlıklı diğer dişler için tehlike arz etmektedir. Ağız sağlığınızın korunması için geliştirilen protez tedavisi yapılmazsa, kaybedilen dişin oluşturacağı boşluğa doğru sağlıklı dişler kayabilir. Dişlerinizin yamuk oluşu sadece görünüş açısından sıkıntı yarattığı gibi sağlıklı dişlerin erken düşmesine, damak problemlerine ve diş eti zedelenmelerine yol açarak ilerde tedavi olmak isterseniz büyük zorluklara sebebiyet vermektedir. Her sağlık sorununda olduğu gibi erken teşhis ve müdahale diş protez tedavisinde de çok önemli rol oynamaktadır. Temizlik açısından size yaratacağı sıkıntılar diş ve ağız sağlığınızın daha da kötüye gitmesine sebep olur. İşte tüm bunları ve daha fazlasını engellemek ve tedavisini sağlamak için ortaya çıkartılan diş hekimliği alanına protez diyoruz.

Sabit Protez Tedavisi Nedir?

Sabit protez tedavisi yan tıp dilinde implant tedavisi hastalar tarafından takılıp çıkartılamayan, hareketsiz yapay dişlerdir. Bu nedenle doğal dişlerinize en çok benzeyen protez tedavisi budur. Hastanın ağız ve çene kemiği sağlığına göre farklı tedavi seçenekleri vardır. İnley, onley, lamine metal destekli ve metal desteksiz porselen kronlar bu tedavi yönteminin içerisinde yer alır.

Kron ve Köprüler ( KAPLAMALAR ) Nedir?

İki kısımda incelemek gerekirse birinci tedavi yolumuz kron tedavisi. Bu tedavi yönteminde hastanın dişini kaybetmemiş olması gerekir. Çürük, kırık ya da başka faktörlerin etkisi ile hastanın dişinin zedelenmiş olması gerekir. Hastalıklı diş tedavi başında olabildiğince küçültülür ve sağlıklı kısmına ulaşılır daha sonra bu kısımdan destek alınarak diş veya dişler kaplanır tedavi gerçekleştirilir. İkinci tedavi yöntemi olan köprü ise çok benzer şekilde gerçekleştirilir. Bu tedavi yönteminde hasta dişlerini kaybetmiş olur sağlam dişlerden destek almak amacıyla dişler aynı kron operasyonunda olduğu gibi küçültülür. Daha sonra kaybedilen dişler sağlıklı dişlerden alınan destekler sayesinde doldurulur ve kaplanır.

Hareketsiz Protez Tedavisi

Sabit protez tedavinin yapılamayacağı hastalarımızda kullanılan tedavi türüdür. Hareketsiz yani diğer adıyla takma – çıkartma protez tedavisi kılıf görevi gören dişlerdir. Bu sayede hastalarımız dişlerini diledikleri zaman dişlerini çıkarabilir ve takabilirler.

Hareketli Protez Tedavisinde Ne Çeşit Dişler Kullanılır?

Genel olarak kullanılan malzeme akrilik (plastik) türündedir. Porselen takma dişler de vardır fakat ağır olması hasebiyle ağız yapınıza ciddi sorunlar yaratabilir. Porselen takma dişler plastikle %100 bağlantı kuramaz bu yüzden çiğneme esnasında yerinden fırlama ihtimali bile söz konusudur. Protez de kullanılan porselen dişler sadece ve sadece ön gurupta yer alırlar. Bu nedenle biz hastalarımıza genel olarak akrilik yani plastik takma dişleri öneriyoruz.

Hareketli Protezlerin Temizliği Nasıl Yapılır?

Hareketli protezler her yemekten sonra çıkartılarak fırçalanmalıdır. Bu işlem için diş fırçası ve diş macunu yeterli olacaktır. Şahit olduğumuz bir kaç yanlış hareketi belirtmeden geçemeyeceğim. Kesinlikle proteze aşındırıcı ve metal içeren kimyasal temizlik ürünleriyle temizlemeye çalışmayın. Özellikle çamaşır suyuyla yapacağınız temizlik işlemi proteze ciddi zarar verir. Amacınızın aksine renk değişikliklerine ve yıpranmalara yol açar.